Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu un pasniedzēju vizīte Utenas mūzikas un mākslas skolā

Preiļu Mūzikas un mākslas skolu un Utenas Mūzikas un mākslas skolu vieno jau gandrīz divdesmit gadu draudzība. (Divdesmit gadu sadarbību svinēsim šogad novembrī, kad Preiļos viesosies Utenas kolēģi).

Pirms pandēmijas periodā katru gadu notika apmaiņas braucieni, vērsti uz Latvijas – Lietuvas valstu mūzikas, vizuāli-plastiskās mākslas valodas dziļāku izpratni un integrāciju. Tradicionāli koncertos Lietuvā skanēja lietuviešu komponistu mūzika uz skatuves kopīgā mākslinieciskajā baudījumā vienojoties Preiļu un Utenas audzēkņiem – Latvijā, savukārt, latviešu komponistu izcilākie skaņdarbi, tādējādi pastiprinot interesi par mūsu kaimiņu mūzikas kultūru, komponistiem un viņu skaņdarbiem.

24. februārī beidzot mūsu  skolas audzēkņi un pedagogi atkal viesojās Utenā (Lietuva). Būtiski piebilst, ka šīs vizītes vienmēr, arī šoreiz, bija plānotas Lietuvas Republikas neatkarības dienas svinību ietvaros. Rīta pusē Utenas Mūzikas un mākslas skolas izstāžu zālē notika izstādes atklāšana, kurā miera, draudzības un brīvības simboli atspoguļojās Preiļu un Utenas  audzēkņu mākslas darbos. Pēc kodolīgiem koncertnumuru mēģinājumiem, svētku koncertā, kā ierasts, dažādu ansambļu sastāvā lietuviešu komponistu oriģināldarbus un  tautas mūzikas apdares spēlēja abu skolu audzēkņi. Koncerta noslēgumā klausītājus sajūsmināja koporķestra sniegums.

Tā patiesi bija skaista, piesātināta, iespaidiem bagāta diena ar sirsnīgu uzņemšanu, brīnišķīgo, moderno Utenas Mūzikas un mākslas nodaļas telpu apskati, diskusijām par profesionālās ievirzes skolu nākotni, kopīgo un atšķirīgo kaimiņu zemēs.

Iedvesmas pilni nu sāksim darbu pie Utenas kolēģu atbildes vizītes Preiļos šī gada novembrī.

Preiļu Mūzikas un mākslas skolas Mūzikas nodaļas vadītāja Laima Sondore

Atbildēt