Oktobris izcilā komponista Jāņa Ivanova zīmē

Jau piekto gadu mēs, Preiļu Mūzikas un mākslas skola, rīkojam izcilā komponista, pianista un pedagoga  piemiņas dienas. Tā ir mūsu kultūrvēsture, mūsu saknes, mūsu lepnums par kuru Letonikā raksta: “Visievērojamākais latviešu simfoniķis, kura devums šajā žanrā neatpaliek no pasaules mūzikas virsotnēm”…..

Pagājušajā nedēļā kopā ar skolas audzēkņiem, pedagogiem un darbiniekiem bijām bieži viesi Babru sādžā, kur ceļa malā stalti un cēli stāv Jāņa Ivanova piemiņas zīme.

Iespēju robežās uzkopām teritoriju, izbaudījām fantastiskās rudens dabas ainavas komponista dzimtenē, izrunājām par viņa ganu gaitām, bēgļu gaitām Smoļenskā, darbu vecāku saimniecībā. Kopā dziedājām dziesmas, dalījāmies atmiņās par J. Ivanova daiļradi, spilgtākajiem skaņdarbiem un mūzikas specifiku. Jau tradicionāli, iekšējās sajūtās balstīti, meklējam jaunus vokalīžu nosaukumus!

Pateicoties VKKF Latgales programmas atbalstam projektam ”Izcilā komponista Jāņa Ivanova dienas Preiļos” Preiļu Mūzikas un mākslas skolā jau otro gadu notika meistarklase jaunajiem pianistiem. Šoreiz Jāņa Ivanova  un citu latviešu komponistu skaņdarbu interpretēšanas noslēpumos un pedagoģiskā darba pieredzē dalījās Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas pedagoģe, pianiste Elīna Bambāne. Meistarklase noritēja ļoti jaukā gaisotnē skolas vecāko klašu audzēkņu un pedagogu lokā.

Ar nepacietību tika gaidīts noslēguma pasākums 9. oktobrī (tradicionāli tieši komponista dzimšanas dienā) plkst. 16.00 Preiļu Mūzikas un mākslas skolas koncertzālē. Šajā pasākumā tika paziņoti 4. Jaundarbu konkursa mūzikā un mākslā (veltīts komponista Jāņa Ivanova piemiņai) Grand Prix ieguvēji. Žūrijas komisija mākslā (Ilūkstes mūzikas un mākslas skolas direktore, māksliniece Ilona Linarte-Ruža,  Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola skolotāja, māksliniece   Dace Abricka un māksliniece Silvija Berezovska)  lēma, ka galvenā balva Grand Prix mākslā tiek piešķirta Ksenijai Luriņai par darbu “Rudens skaņas kokos”.  Savukārt žūrijas komisija mūzikā (Dr. Art, profesors, komponists Ēvalds Daugulis, Dr. paed., koru virsdiriģents, komponists Jevgēnijs Ustinskovs un Daugavpils Universitātes Mūzikas katedras vadītājs, pianists, komponists Gļebs Beļajevs) lēma, ka galvenā balva Grand Prix mūzikā šogad pienākas deviņgadīgajai (!) Madarai Ļutiskai par kompozīciju “Rudens rīts”.  Pateicoties Preiļu novada pašvaldības atbalstam Grand Prix ieguvēji saņems arī naudas balvas. Liels paldies visiem  skolotājiem, kuri iedvesmoja audzēkņus jaundarbiem  un, protams, pašiem audzēkņiem kuri uzdrošinājās un ļāvās radīt  savus vienreizējos, neatkārtojamos mākslas  darbus!

Pasākuma muzikālā daļa šogad aizritēja kamermūzikas zīmē. Klausītājiem bija iespēja baudīt Jāņa Ivanova skaņdarbus vijolei un klavierēm Igora Ozuna un Elīnas Bambānes sniegumā, kā arī fantastiskās vokalīzes  stīgu kvarteta (Igors Ozuns, Inga Zeile, Staņislavs Petkevičs, Ādams Petkevičs) izpildījumā. Esam priecīgi, ka koncertā uzstājās arī mūsu skolas audzēkne Jūlija Mitrofanova. Viņa atskaņoja skaņdarbu, kuru komponists Jānis Ivanovs bija sacerējis 17. gadu vecumā “Auf wiedersehn” (Uzredzēšanos).

Godināsim un cienīsim savus novadniekus!

Preiļu Mūzikas un mākslas skolas direktors  Edgars Znutiņš

Atbildēt