Izskanēja Rīgas Saksofonu kvarteta dalībnieku meistarklases un koncerts projekta “Meistarklašu un koncertu cikls Latvijas mūzikas skolās “Nāc, muzicēsim kopā!”” ietvaros.

27.martā Preiļu mūzikas un mākslas skolā viesojās Rīgas Saksofonu kvartets profesora Arta Sīmaņa vadībā.  RĪGAS SAKSOFONU KVARTETS (RSK) daudzsološi sevi pieteica 1992. gadā un tieši ar tā darbību ir aizsākusies akadēmiskās saksofonmūzikas ēra latviešu mūzikā. Savā divdesmit piecu gadu pastāvēšanas laikā kvartets bez koncertiem Latvijā muzicējis arī vairāk kā 40 valstīs dažādos kontinentos, tostarp piedalījies arī tādos starptautiski nozīmīgos mūzikas festivālos kā Probaltica (Polija), Rainbow Jazz (Igaunija), Upbeat (Norvēģija un Zviedrija), Baltijas Kultūras festivāls (Somija), Pārsteidzošā Latvija (Francija), 7. Raasarang Pasaules Flautu festivālā (Indija), Pasaules Saksofonistu kongresos Monreālā (Kanāda), Ļubļanā (Slovēnijā), Santandrjū (Skotijā) un Strasbūrā (Francija). Kvartets pārstāvējis Rīgu tās kultūras dienās Varšavā, Porto, Lībekā, Maskavā un Prāgā. Par aktīvu koncertdarbību un augstu māksliniecisko sniegumu 1999. gadā tas saņēmis Lielo Mūzikas balvu – Latvijas valsts augstāko apbalvojumu mūzikā.

Visu pēcpusdienu pieredzējušie ansambļa dalībnieki – Baiba Tilhena, Katrīna Kivleniece, Ainars Šablovskis un Artis Sīmanis vadīja meistarklases, strādāja ar audzēkņiem, diskutēja ar pedagogiem par instrumenta apguves specifiku,  metodiskajiem paņēmieniem un apgūstamajiem skaņdarbiem.  Patiess prieks par sadarbību ar  Viļānu Mūzikas un mākslas skolu un Jēkaba Graubiņa Līvānu mūzikas un mākslas skolu, kuru pedagogi un audzēkņi  arī apmeklēja meistarklases un piedalījās svētku koncertā!

Koncertā  uzstājās mūzikas skolu audzēkņi Alise Krupko (koncertmeistare Elizabete Tenisa, pedagogs Jānis Gulbis), Kristaps Rimša un Aleksandra Filatova (koncertmeistare Jeļena Vesnina, pedagogs Mārtiņš Dzindzuks) un Artis Borovskis un Sabīne Vaivode (koncertmeistare Kristina Sauliša, pedagogs Oļegs Koļesņičenko). Pārsteigumu koncertā sniedza Preiļu Mūzikas un mākslas skolas absolvente, pašreiz Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas studente Ieva Vizma Romanovska (koncertmeistare Kristina Sauliša).  Turpinājumā – Rīgas Saksofonu kvarteta sniegums – fantastiski!!! Izcili atskaņoti gan baroka laikmeta J. S. Baha, gan pavisam nesen sacerēti mūsdienu komponistu skaņdarbi, kas izraisīja klātesošo ovācijas un nebeidzamus aplausus. Visemocionālākais brīdis tomēr bija koncerta noslēgums, kurā līdzās slavenajiem  Rīgas Saksofonu kvarteta māksliniekiem muzicēja mūzikas skolu audzēkņi, veidojot īstu saksofonu kori!

 

 

 

 

 

 

 

 

Atbildēt