Izcilā komponista Jāņa Ivanova dienas Preiļos!

Jau trešo gadu pēc kārtas Preiļu Mūzikas un mākslas skola organizē izcilā latviešu komponista Jāņa Ivanova piemiņas pasākumus Preiļos.

Pateicoties pilsētas domes un VKKF Latgales programmas atbalstītajam projektam “Izcilā komponista Jāņa Ivanova dienas Preiļos” mēs godinām savu novadnieku  ne tikai  ar koncertu, bet arī ar jaundarbu konkursiem  mūzikā un mākslā.

Jau pavasarī, neskatoties uz neierastajiem apstākļiem pandēmijas ierobežošanai, tika pieņemts lēmums par Otrā Jaundarbu konkursa mūzikā un mākslā (veltīts komponista Jāņa Ivanova piemiņai) izsludināšanu. Oktobra sākumā žūrijas komisijas izvērtēja darbus un ar nepacietību tika gaidīts noslēguma pasākums 9. oktobrī Preiļu kultūras namā, kurā laureāti  kļuva zināmi sabiedrībai.

Žūrijas komisija mūzikā (Dr. Art, profesors, komponists Ēvalds Daugulis, Dr. paed., koru virsdiriģents, komponists Jevgēnijs Ustinskovs un Daugavpils Universitātes Mūzikas katedras vadītājs, pianists, komponists Gļebs Beļajevs) lēma, ka galvenā balva Grand Prix mūzikā šogad dodas uz Roju, jo augstāko punktu skaitu skicējumu un vokalīžu konkursā ir ieguvusi Rojas Mūzikas un mākslas skolas audzēkne Eva Kirilova (pedagogs Lita Krūmiņa)  par darbu “21. gadsimta kvintas sauciens!”.

Savukārt, žūrijas komisija mākslā (Ilūkstes mūzikas un mākslas skolas direktore, māksliniece Ilona Linarte-Ruža, Mg. art., Daugavpils Universitātes Mākslu katedras lektore, māksliniece Ilze Meldere, Bc.Art, Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” skolotāja Dace Abricka) lēma, ka galvenā balva Grand Prix mākslā paliks Preiļos! Tā tika piešķirta Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēknei Samantai Mizovskai (pedagogs Anita Puncule) par darbu “Noskaņa”.

Galvenās balvas autore ir Preiļu Mūzikas un mākslas skolas skolotāja, māksliniece Ilona Abdulajeva. Visi J. Ivanova konkursa darbi ir skatāmi izstādē “Jānis Ivanovs krāsās un skaņās” Preiļu Mūzikas un mākslas skolas zālē, jāatzīst gan pēc iepriekšēja pieraksta, zvanot pa tālruni 29610964.

Lai neradītu papildus riskus mūsu ikdienai,  šogad uz noslēguma pasākumu klātienē netika aicināti visi konkursu dalībnieki, ar aplausiem tika novērtēts  Evas Kirilovas video sveiciens.

Liels paldies  skolotājiem, kuri iedvesmoja audzēkņus jaundarbiem  un ,protams, pašiem audzēkņiem, kuri uzdrošinājās un ļāvās radīt savus vienreizējus, neatkārtojamus mākslas darbus!

Pasākuma koncertdaļā šogad uzstājās Daugavpils simfoniskais orķestris “Daugavpils Sinfonietta” diriģenta Aivara Broka vadībā. Programmā varējām baudīt Jāņa Ivanova 1. simfoniju, 6. (Latgales) simfonijas II daļu Allegro, vokalīzes “Jūsma” pārlikumu simfoniskajam orķestrim, kā arī mūsdienu komponistu – Pētera Vaska Cantabile un Aivara Broka  Latviešu tautasdziesmu Aijā žūžū simfoniskajam orķestrim.

Godināsim un cienīsim savu novadnieku, profesionāli, kompozīcijas meistaru un izcilu pedagogu Jāni Ivanovu!

Preiļu Mūzikas un mākslas skolas direktors,
Edgars Znutiņš

 

Atbildēt